Pak het stuur in handen met vleesvarkens koppeladministratie

Herken je dit: Eén keer per kwartaal bespreek je het periodieke resultaat van de vleesvarkens. Dan heb je een idee van behaalde resultaten in het verleden, maar het geeft je géén info aan welke knoppen je moet draaien om het rendement te verbeteren. Met koppeladministratie pak je het stuur in handen en werk je gericht aan vooruitgang.

 

Wat is koppeladministratie?
Directeur Twan van Dijk legt het simpel uit: “Koppeladministratie is niets meer of minder dan dataverzameling op koppelniveau. Je houdt dezelfde gegevens bij als met periodieke resultaatverzameling zoals opleggegevens, uitval, voerleveringen en aflevergegevens. Het enige verschil is dat je deze data voorziet van het betreffende koppelnummer. De ene vleesvarkenshouder doet dat per stal of per afdeling, de andere per weeknummer.” Het grote voordeel? “Je koppelt oorzaak aan gevolg en dat geeft je waardevolle managementinformatie. Je kan daarmee direct bijsturen tijdens of ná een ronde. Zo speel je kort op de bal en dat levert meer technische vooruitgang én rendement op”, is de overtuiging van Twan.

 

Direct effect meten
Varkenshouders die al een tijdje met koppeladministratie werken, beamen de mening van Twan. Een varkenshouder uit Limburg met 1.300 zeugen en 10.000 vleesvarkens noemt een voorbeeld uit de zomer van 2018: “Met het warme weer zagen we precies wat het effect was op de groei van de vleesvarkens. Deze ging in die rondes 60 tot 70 gram/dag onderuit. Het was een eenvoudig rekensommetje dat investeren in een koelinstallatie op ons bedrijf uit kon”, legt de varkensboer uit. “Maar je kan ook perfect uittesten wat een aanpassing in het voer oplevert. Langer start- of sprintkorrel doorvoeren of een andere voersoort uitproberen. Eén week nadat de koppel is afgerond weet je het resultaat en kan je je strategie voor de volgende ronde al aanpassen. In één jaar tijd is de groei op mijn bedrijf met bijna 100 gram/dag gestegen tot > 900 gram/dag. De voederconversie is met 0,2 gezakt en ook de voerkosten zijn gedaald. De koppeldata levert mij direct waarde op.”

 

Gerichte aanpassingen
Ook een Brabantse varkenshouder met 8.500 vleesvarkensplaatsen wil niet anders meer. “Ik leg wekelijks 500 vleesvarkens op en geef die een eigen koppelnummer. Van elk koppel houd ik alles nauwkeurig bij: oplegdatum, aantal en gewicht, uitval(-gewicht) en slachtdata. Sinds kort noteer ik ook extra info over de opleg zoals de kwaliteit van de biggen. We gaan de data nu voorzien van ‘vlaggetjes’ bij bijzondere gebeurtenissen zoals een behandeling, enting of gewijzigde klimaatomstandigheden. Na drie maanden zet ik een reminder in het systeem om te constateren welk effect die gebeurtenis heeft gehad.” De varkenshouder doet op zijn bedrijf dankzij de koppeladministratie gerichte aanpassingen. “Zo zie ik duidelijk dat koppels in bepaalde stallen 40 gram/dag minder hard groeien. Het klimaatsysteem is daar anders, dus dat gaan we nu aanpassen. Voorheen zag ik die verschillen niet doordat alle cijfers op één hoop kwamen.” De Brabander ziet nog een ander voordeel: “Koppeladministratie dwingt mij om alles nauwkeurig bij te houden en met vaste regelmaat in te voeren. Zo is mijn administratie altijd up-to-date. Afwijkingen constateer ik al achter de computer, zodat ik doelgericht mijn ronde in de stal maak.”

 

Van data naar rendement
Niet elke varkenshouder is even behendig met de computer of wil tijd uitsparen door de verwerking van de gegevens uit te besteden. Bijvoorbeeld aan Leonie van Zeeland van Skic Data. Zij houdt de administratie van vele varkenshouders bij. Ongeveer 50% van haar klantenbestand doet dit via een koppeladministratie. “Het zijn vooral de vleesvarkenshouders die streven naar verbetering en gemotiveerd zijn om zaken bij te houden. Koppeladministratie helpt hen ook om hun leveranciers scherp te houden”, weet ze. “Tijdgebrek is geen argument om het niet te doen. Het omschakelen kost even tijd en gewenning, maar daarna levert het juist tijd op doordat je het regelmatig bijhoudt.” Varkenshouders die een koppeladministratie bijhouden boeken volgens Leonie de grootste vooruitgang. “En dat betaalt zich uit in meer Euro’s onderaan de streep. De slogan van AgriSyst is niet voor niets ‘Van data naar rendement’”, besluit ze lachend.

 

Meer weten?
Wil je weten of koppeladministratie ook iets voor jouw bedrijf is? Of wil je eerst meer info hoe het werkt? Neem dan contact met ons op via +31 495 747 104