Verschillen in staluitvoering binnen een bedrijf hebben invloed op de individuele prestatie van varkens

In een modern varkensbedrijf lijkt het alsof alle locaties waar de zeugen een plekje krijgen hetzelfde zijn. Toch zijn er veel verschillen in een stal, soms niet eens direct zichtbaar. Denk aan klimaat, of het gebruik van verschillende vloeren. Zeugen hebben in een bedrijf niet altijd dezelfde huisvesting. Terwijl de plek in de stal veel invloed heeft; een zeug verblijft toch lange tijd op een bepaalde locatie in een stal. De specifieke locatie heeft echt effect op de prestaties van een dier.

Altijd al willen weten of die nieuwe kraamhokken echt beter zijn dan die oude?

Wil je erachter komen welke invloed de ligplek heeft op een zeug? Dan is het handig de plek van een individueel dier te registreren. Waar bevindt het zich exact in het bedrijf? Geef bijvoorbeeld een deel van een stal of zelfs een hok een naam. Zodra je een zeug daadwerkelijk ergens plaatst, registreer je dat met je mobiele software. Heb je eenmaal voldoende data verzameld, dan kun je een objectief vergelijk maken tussen die verschillende locaties. Waarschijnlijk kom je erachter dat er verschillen in resultaten zijn, afhankelijk van de locatie waar een dier gelegen heeft. Een deel van je stal is blijkbaar minder plezierig voor het dier. Waarom? Dat weet je nog niet, maar je ziet in elk geval een ander resultaat bij het dier.

Diverse oorzaken

Zoiets kan verschillende oorzaken hebben. Elke stal bestaat uit binnen- en buitenmuren. Logisch dat een hok tegen een buitenmuur een ander microklimaat heeft dan een hok dat aan een binnenmuur grenst. Maar ook andere zaken kunnen van invloed zijn op het stalklimaat of op ligcomfort. Een plek dichtbij een ventilator of bij de luchtafvoer bijvoorbeeld, of hokken met oude, versleten roosters.

Manoeuvreren in de mist

Varkenshouders gaan vaak af op hun onderbuikgevoel. Ze zien dat in een betere stal de dieren beter presteren, maar ze hebben weinig objectieve data beschikbaar om conclusies te trekken. Temperatuur en tocht zijn altijd te meten, maar als je nooit de gevolgen achterhaalt, blijf je manoeuvreren in de mist zonder te weten of je de goeie richting op gaat.

Voeropname checken per plek

Stel, jouw zeugen staan op een specifieke locatie en de stal heeft een computergestuurde voerinstallatie. Elke varkenshouder weet dat zeugen die genoeg eten beter presteren tijdens de volgende worp. Conditiebehoud heeft invloed op de vruchtbaarheid en op de volgende worp. Heb je de locatie van het dier eenmaal geregistreerd, dan weet je van de zeug wat haar voeropname is en kun je beter grip krijgen op de voeropname. Alles wat hier gebeurt is immers te koppelen aan deze specifieke plek. Handig om bij te sturen als het misgaat; het dier blijft dan fit genoeg om goed te presteren tijdens de rest van haar levenscyclus.

Effect van extra verplaatsen van dieren op resultaat

Er zijn bedrijven die vaak gedwongen door de indeling in de stal werken met verschillende verplaatsings-strategieën: een deel blijft vier weken in de dekstal en gaat daarna naar de wachtstal en een ander deel gaat direct de wachtstal in. Leg je vast op welk moment ze worden verplaatst van locatie A naar B, dan herken je beter het verschil tussen deze verplaatsings-strategieën en wat de gevolgen daarvan zijn op de resultaten van het dier.

Voldoende data verzamelen en doorgaan

Bij het aantonen van dit soort verbanden is het goed om op een aantal zaken letten. Voordat je uitspraken doet, moet je voldoende data hebben vastgelegd. Waarnemingen doen met weinig gegevens heeft geen zin, dan leid je je bedrijf nog steeds op je onderbuikgevoel. Heb je eenmaal een verband aangetoond, stop dan niet met verzamelen. Als je doorgaat kun je namelijk veel eerder signaleren als er iets misgaat. Misschien wilde je eerst weten of een te lage voeropname van een dier voor problemen gaat zorgen? Heb je eenmaal dat verband in kaart blijf dan op dezelfde manier monitoren, want dan wil je weten hoe vaak het voorkomt en eventueel bij welk dieren de voeropname te laag is.

Bijkomend voordeel

Locatiegegevens verzamelen kan ook nog een ander voordeel opleveren. Zo kwam één van onze klanten erachter, dat een deel van zijn stal aan renovatie toe was. Daar heerste een onaangenamer klimaat en leefden de dieren in slechtere omstandigheden. Doordat de locatiedata goed waren vastgelegd, was de financiering van de renovatie makkelijker te realiseren: de objectief verzamelde data onderbouwden de keuze en versnelden het proces.