Mobiel werken in de varkenssector, is dat nou praktisch?

We werken steeds meer met mobiele apparaten. Smartphones en tablets zijn de normaalste zaak van de wereld, evenals toegang tot internet. Ook in de varkenshouderij heeft mobiel werken zijn intrede gedaan. Zo zijn al een aantal zeugenhouders overgestapt op een robuuste smartphone, waarmee ze gegevens van hun dieren meteen in de stal registreren. Komt er nou veel bij kijken, bij zo’n overstap naar mobiel werken?

Benieuwd naar de voordelen van mobiel werken?

Susanne Rietveld en Wendy Seerden, supportmedewerkers bij AgriSyst, helpen dagelijks varkenshouders op weg met het werken met de mobiele PigExpert; een managementsysteem voor zeugen. ,,Wij zorgen ervoor dat PigExpert is geïnstalleerd op een apparaat dat lijkt op een telefoon, alleen wat robuuster, het kan tegen een stootje. Vervolgens verbinden we het apparaat met de data van de varkenshouder, die zelf dus geen gegevens hoeft in te voeren. In feite is het dan ‘plug & play’: je verbindt het apparaat met je Wifinetwerk en kunt meteen aan de slag. Als je al gewend bent om met apps te werken is het vergelijkbaar met een mobiele telefoon. Maar gebruik je liever een computer dan kan dat ook.

Tijdsbesparing en minder foutgevoelig

Frank Reijnders is varkenshouder in het Limburgse Horst. Voor zijn bedrijf met achthonderd zeugen maakt hij gebruik van de mobiele PigExpert en verwerkt de gegevens met een robuuste smartphone. ,,Op deze manier werken scheelt een hoop tijd en het voorkomt fouten, omdat je niet twee keer iets hoeft op te schrijven. Je voert de gegevens één keer in. Voorheen werkte ik met invullijsten, in te voeren in de computer, maar die bleven soms een paar dagen liggen. Met het apparaat is alles meteen bijgewerkt; gegevens over insemineren, werpen en spenen zijn direct afgehandeld. Mijn personeel voert het meeste in en ik kan vervolgens zien hoeveel zeugen er zijn geïnsemineerd. Alles blijft zo up to date.”

Geen losse blaadjes meer

Op de speciale smartphone zit standaard een barcodelezer, waarmee je de barcode van de zeugenkaarten in de stal scant. Op het moment dat je in de stal bent, voer je meteen de gegevens in. Je schrijft niets meer op losse blaadjes. Automatisch voer je dan ook meer data in, omdat je toch ter plekke bent. En als je meer data invoert, haal je ook meer gegevens uit het systeem. Je kunt zelfs de taak aan medewerkers overdragen.

Gegevens worden meteen verwerkt

Heidi van Ham is varkenshouder in Spanje en gebruikt sinds een maand de mobiele PigExpert. ,,Omdat we aan het uitbreiden zijn (van 1200 naar 2400 zeugen) zochten we naar een werkwijze om tijd te besparen. Ondanks dat we nog maar kort op deze manier werken, zijn we er blij mee. Eerst schreven we alles op met de hand, in de stal, om het vervolgens te registreren in de computer. Nu verwerken we de gegevens meteen in de stal.

We hebben bijna tijd over!

De applicatie is in verschillende talen beschikbaar, dus ook in het Spaans. Wel zo handig als je in Spanje woont! Bovendien is onze dochter met haar man in het bedrijf gekomen, een jongere generatie die deze manier van werken aanspreekt. Je komt langs de zeug, scant de barcode in en hoeft niet meer te zoeken naar het zeugennummer. Mijn dochter zei laatst: mam we hebben tijd over, we kunnen gaan shoppen!”

PS: meer weten over de overstap naar mobiel werken en PigExpert Mobiel? Neem contact op met AgriSyst